Határátkelés: 
Határátkeléshez elégséges az érvényes személyi kártyát felmutatni. Gyerekek számára, akik még nem rendelkeznek személyivel, szükséges az útlevél használata!

Közlekedés: 
Határátkelés után kb. 5-6 órás utazásra lehet számítani. Kezdésnek az országban veszítünk egy órát, vagyis a magyarországi 08,00 óra Erdélyben már 09,00. Településeken belül 50 km/órával, településen kívül 90 km/órával lehet közlekedni, egy maximum 10 km/órás túllépés még elnézhető. Büntetés esetén az összeget, polgármesteri hivataloknál lehet befizetni, majd a nyugtát postázni kell a büntetést kibocsátó rendőrség címére!

Üzemanyag: 
Akár a Dél-erdélyi, akár a Közép-erdélyi útszakasz jól ellátott üzemanyag-kutakkal, az árak még 1 euró alatt vannak literenként.

Útviszonyok:
Románia szerte a főútvonalak megfelelőek, Székelyföld viszonylatában is javított, karbantartott utakra lehet számítani.

Útadó:
Szükséges az útadó befizetése az ország területén, amit beszerezhetnek a benzinkutaknál, értéke személygépkocsi esetében kb. 3 euró/7 nap, vagy pedig 7 euró/30 nap.  Az útadó érvényes az autópálya szakaszokra is (külön autópálya díj nincsen érvényben).

Fizetőeszközök:
Az eurót, forintot általában elfogadják, ám előnyösebb, ha hivatalos váltóknál annyit beváltanak, ami elegendő mennyiség az utazás idejére. Számos helyen vannak már bankkártya automaták is, amelyek gyorsítják a biztonságos pénzfelvételt, vagy pedig lehet már sok helyen kártyával is fizetni.

Élelembeszerzés: 
Nem érdemes sok élelmiszert felpakolni, mert Székelyudvarhely / Székelyderzs és környéke jól ellátott élelmiszer áruházakkal, ahol mindent meg lehet vásárolni, ami szükséges. Az árak a magyarországi árakhoz hasonlóak! Székelyudvarhelyen van a MERKUR és sok multi ABC, valamint kis helyi ABC-k is. A faluban is van jól ellátott kis bolt.

Ha a hagyományos, többnyire tartósítószer-mentes ételeket részesítik előnyben és szívesen kipróbálnák a helyi termelők hagyományos termékeit, akkor örömmel ajánljuk a Székelyudvarhely, II. Rákóczi Ferenc utca 15. szám alatt található “Helyénvaló” helyi bolt termékeit. www.helyenvalo.ro

A székelyudvarhelyi piacnap keddenként van, amikor a környező településekről a helyi termelők behozzák az áruikat (zöldség, gyümölcs, tej- és hústermékek), s jól is ellehet csevegni velük.

Minden hónap utolsó szombatján pedig a Székelyudvarhely központjában felállított Hagyományos Termékek Vásár piacterén helyi finomságokat, hagyományos termékeket kóstolhatnak, vásárolhatnak, vagy a kézművesek pórtékáiból válogathatnak kedvükre.

Éttermek: 
Ajánlott székelyudvarhelyi éttermek: Gondűző, Gizi Csárda, Schwarz  Bistro, Septimia.

Telefon:
A mobiltelefonok rendelkeznek térerővel. Erdélybe érve, a szerződéses alapon működő készülékekről ugyanúgy kell tárcsázni, mintha Magyarországon tartózkodnának, az árak pedig az unión belüli kedvezményes árak.

Időjárás: 
Általában a helyi időjárást, hasonlóan Magyarországhoz a közép-keleti fronthatások befolyásolják, így hasonló időjárásra számíthatunk, egy-két nap eltolódással. Számítsunk viszont arra, hogy a hegyek közelsége (650-850 tengerszint feletti magasság) miatt, általában néhány fokkal hűvösebb van.

Kellemes időtöltést és pihentető napokat kívánunk!

ELÉRHETŐSÉGEK

537075, Székelyderzs

Bővebb információkért keressenek bennünket az alábbi elérhetőségeken:

orbanpanzio.szekelyderzs@yahoo.com

+(40) 754 910 116

megvalosult_a_magyar_kormany_tamogatasaval_bga_alap

Copyright © 2020 – Orbán Panzió